Botulotoxín

Botulotoxín – odstraňovanie mimických vrások botulotoxínom

Aplikácia botulotoxínu patrí spolu s kyselinou hyalurónovou k najčastejšie používaným metódam omladzovania. Botulotoxín vrásky vyhladzuje a je vynikajúcou prevenciou proti ich vzniku. Efekt je okamžitý a dlhodobý. Vyhladením mimických vrások sa zjemnia črty vašej tváre.

Miesta aplikácie:

do oblasti glabely – vráska medzi obočím, tzv. vráska hnevu, v oblasti čela – horizontálne vrásky na čele, tzv. vrásky údivu, do vrások pri vonkajších kútikoch očí, tzv. stračie nôžky, do vrások vzniknutých po stranách nosa, ktoré vznikajú pri krčení nosa, odstránenie vrások na hornej pere.

Botulotoxín sa využíva aj vo forme Mezobotoxu – čo je trojnásobne zriedený botulotoxín. Roztok sa aplikuje do jemných povrchových vrások – napríklad na lícach, brade a krku. Výsledkom je zrelaxovaná koža bez vrások. Botulotoxín sa dá aplikovať už od 18-tich rokov. V tomto veku vzniká zlozvyk – krčenie čela medzi obočím, čím dochádza k vzniku prvých vrások. Horná veková hranica, keď botulotoxín ešte má efekt, je približne 50 rokov. Vo vyššom veku sú už vrásky fixované, pozorujeme tzv. polámanú kožu. Botulotoxín sa aplikuje tenkou ihlou – inzulínkou, vpichy sú takmer bezbolestné. Ich počet závisí od lokality, do ktorej je botox aplikovaný, Po vpichoch môže niekoľko minút pretrvávať mierne zdurenie či začervenanie, prípadne drobná modrina. Efekt nastupuje po 48 – 72 hodinách a plne sa rozvinie do 2 – 3 týždňov. Po prvej aplikácii efekt znehybnenia mimických svalov pretrváva cca 3 – 4 mesiace, pri opakovaných aplikáciách sa efekt botulotoxínu predlžuje až na 9 – 12 mesiacov. Dĺžka trvania zákroku je približne 10 minút. Bezprostredne po zákroku 4 – 6 hodín si nesmiete ľahnúť do vodorovnej polohy a predkláňať sa. Dva dni sa vyhnite alkoholu, nadmernej fyzickej aktivite a wellnesu. Ošetrenými svalmi pohybujte – krčte čelo, mračte a usmievajte sa.

Kontraindikácie: Predovšetkým tehotenstvo, ktoré musí byť absolútne vylúčené, tiež dojčenie a autoimúnne ochorenia.